به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری در پانزدهمین جشنواره کتاب سال حوزه که قبل از ظهر پنجشنبه با حضور آیت الله عبدالله جوادی آملی، آیت الله مقتدایی، مدیران حوزههای علمیه استانها و جمعی از اساتید و محققان در موسسه آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد، با تاکید بر این که کارهای همسو و موازی کاری در پژوهشهای دینی بسیار انجام میشود، اظهار داشت: عدم نیاز سنجی یکی از آسیبهایی است که در پژوهش دیده میشود و موجب شده که اثری به طور همزمان با موضوع یکسان منتشر شود و این اسیب بسیار بزرگی است و لازم است از آن جلوگیری کرد.
وی عنوان کرد: امکانات بر نیاز و سلیقه حاکم شده است و بر اساس آن کتاب در بازار عرضه میشود و لازم است که نیازها توسط مرکزی نیاز سنجی سنجیده شود کند اگر چه کار سختی است اما باید انجام شود.
معاون جامعه مدرسین حوزه قم بیان کرد: کار تکراری و موازی کاری در پژوهش بسیار انجام میشود و هیچ مرکزی از فعالیت مرکز دیگر خبر ندارد و هرکدام مستقل فعالیت میکنند.
زندگی پژوهشگران به خوبی اداره نمیشود
وی با بیان این که زندگی پژوهشگران به خوبی اداره نمیشود، افزود: محققان با دلگرمی نمیتوانند کتاب بنویسند و عدهای از آنها که تحت حمایت مرکزی نیستند با وام و قرض کتابی را مینویسند و بازار نشر نیز در اختیار آنها نمیباشد.
آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: همه پژوهشگران نمیتوانند تحت حمایت مراکز پژوهشی قرار بگیرند و برخی مراکز بر اساس سلیقه فعالیت کرده و همه مراکز نمیتواننند پاسخگوی پژوهشگران باشند.
وی یادآور شد: بهایی را که برای آموزش قائل هستیم برای پژوهش قائل نیستیم در حالی که اگر کسی به رتبه خوبی در آموزش نرسد نمیتواند بنویسد.
امام جمعه قم عنوان کرد: عالمانه قلم زدن با تکیه بر مبانی سنت حوزه در بخش فقه در حال حاضر کم دیده میشود در حالی که کتب قدیمی این مهارت را در فقه داشتند.
وی افزود: این انتظار از حوزه علمیه وجود دارد که کنکاش در فقه اصغر را در مباحث اعتقادی نیز داشته باشد و این عمل به گروههایی و تسهیلاتی نیاز دارد.
نباید به دلیل مشکلات مالی کتابفروشی تعطیل شود
آیت الله حسینی بوشهری عنوان کرد: نباید به دلیل گرانی کاغذ و مشکلات مالی کتابفروشی تعطیل شود، باید برای مسائل علمی و اندیشه ای همچون معیشت دغدغه داشته باشیم و بتوانیم آثار خود را منتشر کرده تا جوانان بتوانند با کتاب انس بگیرند.
وی تصریح کرد: برگزاری چنین همایش هایی در ایجاد انگیزه بسیار نقش دارد و در عزم و اراده و پرداختن به بایسته ها و آن چه که باید انجام دهیم بسیار موثر بوده و امید است هر سال گام های بلندتری در این جهت برداشته شود.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با بیان این که فضای جامعه کنونی با گذشته بسیار متفاوت است، عنوان کرد: مقایسه امروز با گذشته به صورت سالانه، ماهانه و حتی هفتگی انجام گرفته و ارزیابی میشود و تکنولوژی به سرعت رشد میکند.
وی بیان کرد: بایدها و نبایدها را باید مورد مطالعه قرار دهیم و زمان به سرعت میگذرد و نیازهای دینی همچون پرسشهای دینی و شبهات ما را احاطه کردهاند و ما همچنان اندر خم یک کوچه ماندهایم.
آیت الله حسینی بوشهری ابراز داشت: امروز با پیشرفتهای تکنولوژی همه امکانات در اختیار ما قرار دارد و گنجینههای گرانسنگ نسخ خطی و کم یاب در دسترس بوده و پژوهشگران میتوانند از آنها بهره گیری کنند.
لزوم لحاظ کردن استانداردها در ارائه اثر
وی با بیان این که امروز پژوهش در هر زمینه ای فراهم است، ادامه داد: گاهی تحقیقات بدون آگاهی از روش علمی درست و دقیق صورت میگیرد و آن پژوهشگر نام حوزه علمیه را در اثر خود عنوان میکند باید گفت که استانداردهای لازم باید در یک کتاب لحاظ شود تا اثر پختهای را ارائه داد.
عضو جامعه مدرسین حوزه بیان داشت: نبود مرکز ارزشیابی در حوزه علمیه یکی از آسیبهای پژوهش در عرصه دین است و لازم است با ایجاد این مرکز همه آثار دینی مورد ارزیابی قرار بگیرند و کتاب سال حوزه فقط آثاری که از سوی صاحبان آن ارسال میشود را مورد مطالعه قرار میدهد و باید به گونهای عمل کرد که همه آثار مورد نقادی قرار بگیرند.
نظر شما